Post

Pyszne Leśne Jagodowe Smoothie

Witajcie miłośnicy smoothie! 

Dziś dzielę się z Wami tym wspaniałym, pełnym błonnika i przeciwutleniaczy smoothie. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik posiłku. Możesz je podać na śniadanie, lunch lub zdrową kolację. Ty decydujesz ????

Porcja tego smoothie w słoiku jest dość obfita (460 g i "tylko" 363 kcal), więc jestem pewna, że nie będziesz głodny, jeśli zastąpisz tym smoothie jakikolwiek posiłek. Jest dobrze zbilansowane: zawiera dużą ilość białka, trochę zdrowych kwasów tłuszczowych z nasion, węglowodany, które pobudzą Cię do działania i sporą ilość błonnika, który sprawi, że będziesz zadowolony przez długi czas.

To smoothie ma dwie warstwy:

  • Warstwa beżowa to sycące, bogate w błonnik smoothie banan+ jabłko+ gruszka z nasionami chia i lnu. Zobacz przepis w tym poście.
  • Warstwa fioletowa to po prostu jagodowy krem, który jest bardzo lekki i dodaje trochę jagodowej dobroci do pozostałych warstw.

Zdrowe i pyszne jagodowe smoothie

Przepis na wspaniałe, pełne błonnika i przeciwutleniaczy jagodowe smoothie. Doskonale zastępuje posiłek lub może być podawany jako zdrowy deser. 5 z 1 głosów Drukuj Przepis Przepis na szpilki Czas przygotowania 15 minCzas całkowity 15 min Danie Śniadanie, Deser, Przekąska Porcje 2Kalorie363 kcal

Składniki

Warstwa smoothie bananowo-jabłkowo-gruszkowego

  • 1 banan (świeży lub mrożony)
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 filiżanka niskotłuszczowego jogurtu (najlepiej waniliowy jogurt sojowy)
  • 2 łyżka nasiona chia
  • 2 łyżka siemię lniane (mielone)

Na warstwę jagodową z kremem

  • 1 filiżanka borówek (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka syrop z agawy (opcjonalnie)

Na polewy

  • 1 łyżka granola, dowolne nasiona lub pokruszone orzechy (w tym przepisie użyłam Weetabix)
  • świeże figi, jeżyny i borówki lub inne owoce lub jagody, które posiadasz

Instrukcje

Krem jag

odowy

  • Aby przygotować jagodowy krem, po prostu dodaj jagody i słodzik (opcjonalnie) do słoika blendera i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Umyj słoik blendera, aby stworzyć czyste i wyraźne warstwy.

Smoothie bananowo-jabłkowo-gruszkowe

  • Zacznij od jogurtu i przelej go do słoika blendera.
  • Obierz jabłko i gruszkę, lub umyj je bardzo dokładnie, grubo posiekaj i również włóż do blendera.
  • Obierz banana i pokrusz go na kawałki, a następnie dodaj do pozostałych składników w blenderze.
  • Na koniec dodać nasiona chia i siemię lniane.
  • Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Łączenie dwóch warstw

  • Wylać beżową warstwę, a następnie zastąpić ją jagodowym kremem. Powtórz czynność jeszcze raz, jeśli pozwala na to szklanka lub słoik.
  • Posyp granolą, nasionami lub orzechami według własnego uznania. Udekoruj świeżymi owocami.
  • Podawaj ten smoothie natychmiast. Jeśli chcesz zjeść go później, smoothie może być przechowywane w lodówce do 24 godzin.

 

Dlaczego to smoothie jest dla Ciebie dobre:

  • Banany, gruszki i jabłka dostarczą Ci ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy C, K, B2 i B6, a także potas, miedź, mangan i magnez.
  • Nasiona chia i lnu to potężne źródło kwasów Omega-3, a także ogromnej ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Nasiona dostarczą Ci również manganu, magnezu, fosforu, a także ważnych witamin i antyoksydantów.
  • Borówki zawierają unikalne, fenolopodobne przeciwutleniacze pterostilben i resweratrol. Są bardzo dobrym źródłem witaminy K, witaminy C, manganu i miedzi.
Plusy Wady
Niska zawartość sodu i cholesterolu Stosunkowo wysoka zawartość węglowodanów i tłuszczu
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (56% RDA)  
Bardzo wysoka zawartość Omega-3 (240% RDA)  
Wysoka zawartość witaminy B2 i B6 (37% i 32% RDA)  
Wysoka zawartość fosforu, manganu, miedzi, magnezu i wapnia (50%, 44%, 40%, 36% i 33% RDA)  

Ciesz się tym pięknym, warstwowym smoothie! 

Czytaj więcej przechodząc na: http://naszezdrowiegl.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz