Post

Hurom HG2G – test wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka Hurom HG2G to urządzenie pionowe, które w założeniu ma sobie poradzić z wyciskaniem praktycznie wszystkiego zaczynając na zwykłych warzywach i owocach, a kończąc na trudnych do dokonaniach warzywach liściastych, a nawet na koprze. Producent zapewnia, że zastosowana tutaj technologia powolnego wyciskania radzi sobie znakomicie. Jak to jest w praktyce?

Testy zaczynamy od jabłek odmiany jonagored. Myjemy je, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek jest dwa kilogramy, po kilogramie na wyciskarkę i na sokowirówkę, która będzie pozwalała nam ocenić jakość testowanego urządzenia. I jakie były tego efekty? Sokowirówka dała nam pół litra soku, a z wyciskarki uzyskaliśmy go 700 mililitrów, czyli aż 40% więcej. Test został powtórzony z warzywami korzeniowymi. Kilogram marchewki pozwolił na uzyskanie 410 mililitrów soku z sokowirówki i 585 mililitrów z wyciskarki. Gigantyczne różnice pojawiły się w chwili, kiedy do obu urządzeń trafiły owoce jagodowe. Podobnie wyglądało to w przypadku owoców miękkich, takich jak na przykład winogrona czy truskawki. Dokładne testy nie miałyby tutaj większego sensu, ponieważ sokowirówki nie są przystosowane do pracy z nimi i jest to proces dalece niedoskonały. Wyciskarka radziła sobie całkiem nieźle. Oczyszczony pęczek koperku o masie 140 gramów pozwolił na uzyskanie 120 gramów soku, a z podobnej ilości natki pietruszki udało się uzyskać 75 mililitrów. Bardzo podobnie wyciskarka Hurom HG2G spisała się także w przypadku selera naciowego. 360 gramów surowca dało nam 200 mililitrów soku. W przypadku owoców cytrusowych sytuacja też jest skomplikowana, ponieważ w przypadku sokowirówek trzeba użyć specjalistycznego sprzętu, jeśli chcemy mieć przynajmniej akceptowalny efekt i do tego potrzeba jeszcze sporo wyrozumiałości dla mocno rozwarstwionego soku. Z wyciskarką jest z kolei ten problem, że cytrusy trzeba najpierw dokładnie obrać ze skorki i najlepiej też usunąć pestki. Uzyskany sok jest za to rewelacyjny i rozpływa się na języku niczym trochę bardziej płynny miód. Z 900 gramów owoców można uzyskać około 700 mililitrów soku. Hurom HG2G radzi sobie także z twardymi warzywami i owocami, ale w ich przypadku niezbędne jest pokrojenie ich na małe kawałki, bo inaczej urządzenie się blokuje.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz