Post

Jak używać wyciśniętego czosnku i 2 innych produktów spożywczych, aby odwrócić problemy z oczami?

Ostatnia aktualizacja 2 kwietnia 2016 r.

Wszystko z czasem przemija, także wzrok. Zwyrodnienie plamki żółtej dotyka wielu ludzi, a najczęściej występuje u kobiet rasy kaukaskiej po 50 roku życia. Chociaż jedną z głównych przyczyn utraty wzroku jest starzenie się, istnieje wiele wyborów dotyczących stylu życia, które możesz podjąć, które albo zmniejszają, albo zwiększają szansę na cierpienie z powodu zwyrodnienia plamki żółtej.

Jedną ze zmian w stylu życia, którą można łatwo wprowadzić, jest dodanie pewnych pokarmów do swojej diety. Oto kilka pokarmów, które mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnienia plamki żółtej.

1. Czosnek

Obniżenie poziomu cholesterolu

Ostatnie badania przeprowadzone przez Harvard Medical School sugerują, że obniżenie poziomu cholesterolu może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Wynika to z faktu, że w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem, złogi tłuszczu gromadzą się pod siatkówką, co powoduje zamazanie lub ślepotę w centrum pola widzenia.

Według badań, 23 pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem otrzymywało wysokie dawki Lipitora, leku obniżającego poziom cholesterolu. U 10 z tych pacjentów złogi tłuszczu pod siatkówką zniknęły, a oni sami doświadczyli poprawy jasności widzenia.

W tym momencie do gry wchodzi czosnek. Zamiast przyjmować Lipitor lub statyny, które mają wiele szkodliwych skutków ubocznych, Annals of Internal Medicine stwierdza, że spożywanie nawet połowy ząbka czosnku dziennie może znacznie obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Wynika to z faktu, że związki, które są obecne w czosnku zapobiegają syntezie cholesterolu.

Obniżenie ciśnienia krwi

Ciśnienie krwi odgrywa dużą rolę, jeśli chodzi o zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Wynika to z faktu, że mając wysokie ciśnienie krwi ogranicza przepływ krwi, coś, co poważnie wpływa na aktywność siatkówki. Siatkówka wymaga dużej ilości tlenu, więc jeśli zmniejszysz dopływ krwi, która dostarcza ten tlen, zmniejszysz szansę na utrzymanie zdrowego wzroku.

Według Cochrane Database of Systematic Reviews, dwa randomizowane badania kontrolowane wykazały, że czosnek znacząco pomógł obniżyć średnie skurczowe ciśnienie krwi w pozycji leżącej.

Podsumowując, czosnek jest ogólnie skutecznym środkiem zapobiegającym związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej. Spróbuj zmiażdżyć lub wycisnąć czosnek, ponieważ takie działanie uwalnia więcej korzystnych związków zawartych w czosnku.

Czosnek jest tani, łatwo dostępny i można go spożywać na wiele różnych sposobów. Jest to również naturalna żywność, co oznacza, że nie powoduje żadnych skutków ubocznych, które powszechnie towarzyszą lekom dostępnym bez recepty. Jeśli chcesz się upewnić, że masz dobry wzrok do końca życia, zacznij zwiększać spożycie czosnku już dziś.

Jak spożywać wyciśnięty czosnek:

Zanim pójdziesz spać w nocy, przygotuj tę magiczną miksturę: Użyj wyciskacza do czosnku, aby wycisnąć dwa ząbki świeżego czosnku. Pozwól, aby wyciśnięty czosnek był wystawiony na działanie powietrza przez kilka minut, podczas gdy ty umyj prasę. Wyciskanie uwalnia enzym alliinazę znajdujący się w czosnku.

Zbierz wyciśnięty czosnek na łyżkę stołową i połknij go popijając wodą. Czosnek przemierzy cały twój przewód pokarmowy podczas snu i zneutralizuje wszystkie toksyny, substancje rakotwórcze, szkodliwe bakterie, grzyby, wirusy, obce substancje chemiczne, zanim te toksyny będą mogły uszkodzić twoje zdrowe komórki.

Połknięcie posiekanego czosnku nie spowoduje u Ciebie czosnkowego oddechu, o ile nie będziesz go żuł. Rano wypij dużą szklankę wody. Twoje pierwsze wypróżnienie będzie miało silny zapach czosnku i będziesz wiedziała, że szkodliwe substancje zostały wyeliminowane z Twojego organizmu.

Przeczytaj: Pełne korzyści zdrowotne płynące z czosnku.

2. Łosoś

Kwasy tłuszczowe Omega-3

Łosoś jest doskonałym źródłem wszystkich trzech różnych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3. Dlaczego to ma znaczenie jest to, że według National Eye Institute, produkt uboczny kwasów tłuszczowych znalezionych w oleju rybnego jest niezwykle korzystne dla zdrowia oczu.

Naukowcy odkryli, że chorobom plamki żółtej spowodowanym nieprawidłowym wzrostem naczyń krwionośnych można zapobiec dzięki produktowi ubocznemu znajdującemu się w kwasie dokozaheksaenowym, jednym z kwasów tłuszczowych omega-3.

Naukowcy uważają, że może on zapobiegać temu schorzeniu poprzez hamowanie nieprawidłowego wzrostu naczyń krwionośnych, które powodują te problemy z oczami.

3. Marchew

Beta karoten

Tak, stare porzekadło o marchew korzystnie wpływa na zdrowie oczu jest prawdziwe. To dlatego, że marchewki są bogatym źródłem beta karotenu.

Wewnątrz organizmu beta karoten przekształca się w witaminę A (retinol). Witamina A jest niezbędna, aby zapobiegać różnym chorobom oczu, ponieważ wiele osób z jej niedoborem cierpi na ślepotę nocną, plamiste widzenie, suchość oczu i wrzody.

Przeczytaj: Pełne korzyści zdrowotne z marchewki.

Zobacz ten dwuskładnikowy sok dla utrzymania zdrowia oczu.

Ten artykuł został pierwotnie opublikowany na FamilyLifeGoals.com. Jest on ponownie publikowany tutaj za zgodą.

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (4)

Komentarze (0)

Zostaw komentarz