Post

10 najlepszych superfoods dla leczenia IBS, refluksu, wrzodów i innych zaburzeń trawiennych

 Proces trawienia na pozór wydaje się prosty. Wkładasz pokarm do ust, przeżuwasz go i połykasz. Następnie Twoje ciało rozkłada pokarm na składniki, które Twój organizm może wykorzystać i wchłonąć. To, co zostaje, zostaje wydalone jako odpadki.

W rzeczywistości jednak, trawienie jest złożonym procesem, który może zostać łatwo zepchnięty na boczny tor przez wiele czynników, od niewystarczającego żucia pokarmu po brak enzymów, kwasu żołądkowego lub odpowiedniej równowagi mikrobów, które mogłyby prawidłowo strawić pokarm i wchłonąć jego składniki odżywcze.

Jedzenie, które spożywasz, może również wpłynąć na zdrowie Twojego układu pokarmowego, przy czym najbardziej szkodliwe są pokarmy mocno przetworzone, modyfikowane genetycznie i bogate w cukier. Jeśli Twoja dieta opiera się na tych ostatnich, prawdopodobnie Twoje jelita są w stanie zapalnym, prawdopodobnie nieszczelne i narażają Cię na ryzyko zarówno przewlekłych, jak i ostrych problemów zdrowotnych.

Oczyszczenie diety z superfoods, które następują, może przejść długą drogę w kierunku naprawienia szkód i uzdrowienia jelit.1,2

10 pokarmów uzdrawiających jelita, które pomagają w leczeniu zaburzeń trawiennych

1. Aloe Vera

Świeży żel aloesowy jest bogaty w enzymy i ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest również silnym środkiem przeciwzapalnym, co czyni go użytecznym w łagodzeniu wielu dolegliwości trawiennych.

Sok z aloesu może być pomocny na przykład przy refluksie, ale najlepiej, aby był zrobiony z aloesu uprawianego w domu, którego liście przed zbiorem mają 18 cali długości. Najlepsze są gatunki, które wytwarzają grube liście.

Aloes zawiera również duże ilości polisacharydów stymulujących układ odpornościowy, zwłaszcza mannozy, która, jak wykazano, pobudza białe krwinki do wydzielania interferonu, czynnika martwicy nowotworów i korzystnych cytokin.

Korzyści pochodzą z wewnętrznego żelu rośliny, a nie z zewnętrznego liścia. Wewnętrzny żel może być połączony z limonką lub cytryną i zmieszany za pomocą blendera ręcznego, aby uczynić go bardziej smacznym podczas picia. Ponadto, aloes okazał się pomocny w następujących przypadkach:3

  • Infekcje Candida Infekcje pasożytnicze Zaparcia Wrzody, w tym te spowodowane przez bakterie H. pylori4 Choroba Leśniowskiego-Crohna, zapalenie jelita grubego i zespół jelita drażliwego (IBS)

2. Rosół z kości

Bulion kostny jest podstawą diety GAPs, która opiera się na zasadach zespołu jelitowo-psychologicznego (GAPS) opracowanego przez dr Natashę Campbell-McBride.

Stanowi ona podstawę, ponieważ nie tylko jest bardzo lekkostrawna, ale również zawiera głębokie składniki optymalizujące układ odpornościowy, które są podstawą leczenia chorób autoimmunologicznych. Jest niewiarygodnie lecznicza dla twoich jelit.

Dieta GAPS jest często stosowana w leczeniu dzieci z autyzmem i innych zaburzeń zakorzenionych w dysfunkcji jelit, ale tak naprawdę każdy, kto ma alergie lub mniej niż optymalne zdrowie jelit, może z niej skorzystać, ponieważ została zaprojektowana tak, aby leczyć nieszczelne jelita. Jeśli twoje jelito jest nieszczelne lub przepuszczalne, częściowo niestrawione jedzenie, toksyny, wirusy, drożdże i bakterie mają możliwość przejścia przez jelito i dostępu do krwiobiegu; jest to znane jako nieszczelne jelito.

Kiedy wyściółka jelita jest wielokrotnie uszkodzona z powodu powracającego nieszczelnego jelita, uszkodzone komórki zwane mikrokosmkami nie są w stanie prawidłowo wykonywać swojej pracy. Nie są one w stanie przetwarzać i wykorzystywać składników odżywczych i enzymów, które są niezbędne do prawidłowego trawienia.

Ostatecznie trawienie jest zaburzone, a wchłanianie składników odżywczych ulega negatywnemu wpływowi. W miarę jak dochodzi do coraz większej ekspozycji, Twój organizm inicjuje atak na tych obcych najeźdźców. Reaguje stanem zapalnym, reakcjami alergicznymi i innymi objawami, które wiążemy z różnymi chorobami.

Nieszczelne jelita są na przykład przyczyną wielu alergii i zaburzeń autoimmunologicznych. W połączeniu z toksycznym przeciążeniem, masz doskonałą burzę, która może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, takich jak autyzm, ADHD i trudności w uczeniu się. Bulion kostny zawiera wiele cennych składników odżywczych, których wielu Amerykanom brakuje, w formie, którą organizm może łatwo wchłonąć i wykorzystać.

Należy do nich żelatyna. Żelatyna znajdująca się w wywarze kostnym jest hydrofilowym koloidem. Przyciąga i zatrzymuje płyny, w tym soki trawienne, wspomagając w ten sposób prawidłowe trawienie. Ponadto, rosół kostny zawiera:

  • Wapń, fosfor i inne minerały Składniki kolagenu i chrząstki Krzem i inne minerały śladowe Składniki kości i szpiku kostnego Glukozaminę i siarczan chondroityny Warunkowo niezbędne" aminokwasy przeciwzapalne: prolina, glicyna i glutamina

3. Fermentowane warzywa

Kolejnym kluczowym elementem programu GAPS jest codzienne spożywanie sfermentowanej żywności, szczególnie sfermentowanych warzyw, takich jak kiszona kapusta i kimchi.

Sfermentowane pokarmy są silnymi chelatorami (detoksykatorami) i zawierają o wiele więcej pożytecznych bakterii niż nawet suplementy probiotyczne, co czyni je idealnymi do optymalizacji flory jelitowej. Sfermentowane warzywa zawierają również wysoki poziom antyoksydantów i błonnika dla optymalnego zdrowia układu trawiennego.

Zaledwie jedna czwarta do pół filiżanki sfermentowanych warzyw, spożywana z jednym do trzech posiłków dziennie, może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i ogólny stan zdrowia.

Jeśli fermentujesz swoje własne warzywa, rozważ użycie specjalnej kultury startowej, która została zoptymalizowana pod kątem szczepów bakterii produkujących wysoki poziom witaminy K2. Jest to niedrogi sposób na zoptymalizowanie poziomu witaminy K2, która również jest kluczowa dla dobrego zdrowia.

Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz również spróbować kimchi. Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa przyrządzana ze sfermentowanych warzyw i pikantnej mieszanki papryczek chili, czosnku, cebuli i innych przypraw.

Kimchi można znaleźć niemal przy każdym koreańskim posiłku, gdzie jest podawane jako samodzielne danie, zmieszane z ryżem lub makaronem, albo jako składnik zup lub gulaszu. Jest bogate w witaminy A i C, a ze względu na proces fermentacji jest również bogate w korzystne bakterie lactobacillus, które wspomagają pracę jelit.

4. Kefir i kefir kokosowy

Kefir (sfermentowane mleko) i kefir kokosowy (sfermentowana woda kokosowa) to dwie kolejne opcje, aby dodać więcej sfermentowanych pokarmów do swojej diety. Oba są bogate w probiotyki i enzymy promujące zdrową równowagę bakteryjną, która jest niezbędna dla prawidłowego zdrowia jelit.

Kefir jest łatwy do zrobienia w domu przy użyciu organicznego, surowego, karmionego trawą mleka lub wody kokosowej i będzie zawierał o wiele więcej probiotyków niż można uzyskać w formie suplementów.

Oprócz dobroczynnych probiotyków, tradycyjnie fermentowany kefir zawiera również:

  • Dobroczynne drożdże Minerały takie jak magnez, fosfor i wapń Niezbędne aminokwasy (takie jak tryptofan, który jest znany ze swojego odprężającego działania na układ nerwowy) Witaminy B1, B2, B7 (biotyna) i witamina K

Jeśli nie spożywasz nabiału lub szukasz innego smaku, kefir kokosowy jest miłą alternatywą dla wspierania zdrowia jelit. Jak zauważono w Epoch Times:5

"Kefir kokosowy poprawi nawilżenie i zrekolonizuje twoje jelita i błony śluzowe szeroką gamą korzystnej mikroflory. Zawiera również dobroczynne drożdże, które wyszukują i niszczą drożdże patogenne w organizmie (takie jak Candida), jak również pomagają oczyścić, wzmocnić i oczyścić ściany jelit, dzięki czemu stają się one bardziej odporne na niebezpieczne patogeny, takie jak E. coli, salmonella i pasożyty. Kefir kokosowy pomaga również w przyswajaniu składników odżywczych w jelitach i zwiększa wykorzystanie niektórych minerałów śladowych i witamin z grupy B."

Jeśli nie zależy Ci na jedzeniu lub robieniu własnej sfermentowanej żywności, ważne jest, aby zamiast tego przyjmować suplementy probiotyków. Poniżej znajduje się kilka zalecanych probiotyków jakości, które działają:

KUPUJ PROBIOTYKI SUPLEMENT:

5. Herbata z siemienia lnianego

Herbata z nasion lnu jest prosta do zrobienia poprzez zalanie 12 uncji wrzącej wody jedną łyżką stołową nasion lnu, a następnie pozostawienie do zaparzenia na noc (odcedź nasiona przed wypiciem). Ten prosty napój zapewnia wsparcie lecznicze dla jelita grubego dzięki zawartości tłuszczów omega-3, rozpuszczalnego błonnika i lignanów, które mają działanie przeciwzapalne i smarujące.6 Jeśli masz zespół nieszczelnego jelita lub jelito drażliwe, wypróbuj tę herbatę.

6. Czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest bogata w aminokwas L-glutaminę, który jest znany z tego, że pomaga leczyć tkankę miękką wyściełającą jelita. Jest to szczególnie pomocne dla osób z nieszczelnym jelitem, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, celiakią, chorobą Crohna i zespołem jelita drażliwego.

Możesz jeść czerwoną kapustę gotowane na parze, soki, lub, być może najlepiej ze wszystkich, sfermentowane, które doda obfitość enzymów jelitowych zdrowych i korzystnych bakterii do mieszanki, jak również.

7. Chlorella

Chlorella, jednokomórkowe algi słodkowodne, jest często określany jako prawie idealne jedzenie, z szerokiej gamy korzyści zdrowotnych. Na początek, promuje zdrowy poziom pH w jelitach, co z kolei pomaga rozwijać się dobrym bakteriom.

Jest to również silny środek detoksykacyjny dla rtęci i innych metali ciężkich, co jest przydatne, ponieważ jednym z objawów nagromadzenia rtęci są zaburzenia trawienia i zmniejszona zdolność do prawidłowego przyswajania i wykorzystywania tłuszczów. Chlorella jest nawet bogata w błonnik, pomagając ton wyściółki jelit i utrzymać "regularne".

8. Moringa Oleifera

Moringa, czasami opisywany jako "cudowne drzewo", ma małe, zaokrąglone liście, które są pakowane z niesamowitą ilością składników odżywczych: białko, wapń, beta karoten, witamina C, potas ... można nazwać to, moringa ma to.

Nic dziwnego, że jest stosowana w medycynie (i jako źródło pożywienia) od co najmniej 4000 lat.7 Z trawiennego punktu widzenia moringa jest bogata w błonnik, który, jak to ujął Epoch Times, "działa jak mop w jelitach... aby posprzątać resztki tłustej diety "8.

Na uwagę zasługują również izotiocyjaniany, które mają właściwości antybakteryjne i mogą pomóc pozbyć się z organizmu H. pylori, bakterii odpowiedzialnej za zapalenie żołądka, wrzody i raka żołądka.

9. Psyllium

Zalecana dzienna ilość błonnika wynosi od 20 do 30 gramów, ale uważam, że około 32 gramy dziennie to ideał. Niestety, większość ludzi dostaje tylko połowę tego lub mniej. Twoje najlepsze źródło błonnika pochodzi z warzyw, a większość ludzi po prostu nie je wystarczająco dużo warzyw. Jednym ze sposobów na łatwe zwiększenie spożycia błonnika jest dodanie psyllium do swojej diety.

Przyjmowanie go trzy razy dziennie może dodać aż 18 gramów błonnika pokarmowego (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) do Twojej diety. Oprócz wspierania zdrowego trawienia, rozpuszczalne włókna, takie jak psyllium są prebiotykami, które pomagają odżywiać korzystne bakterie. Te pożyteczne bakterie z kolei pomagają w trawieniu i wchłanianiu pokarmu, a także odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Należy pamiętać, że psyllium jest mocno opryskiwaną rośliną, co oznacza, że wiele źródeł jest zanieczyszczonych pestycydami, herbicydami i nawozami. Z tego powodu, upewnij się, że używasz TYLKO organicznej łuski psyllium i upewnij się, że jest ona w 100% czysta. Wiele marek suplementów używa syntetycznych lub półsyntetycznych składników aktywnych, które nie zawierają psyllium, takich jak metyloceluloza i polikarbofil wapnia. Niektóre marki dodają nawet słodziki i inne dodatki, których lepiej unikać.

Powiązane czytanie: Jak zrobić oczyszczanie przewodu pokarmowego za pomocą psyllium husk.

10. Nasiona Chia

Nasiona chia zawierają około 10 gramów błonnika w zaledwie dwóch łyżkach stołowych, i są bogate w przeciwzapalne fitochemikalia do łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jedną z największych zalet nasion chia jest to, jak łatwo je wykorzystać.

Mają łagodny smak, który sprawia, że można je dostosować do wielu przepisów i są bezglutenowe, co jest idealne dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub tych, którzy po prostu starają się unikać glutenu. Nasiona chia można dodawać praktycznie do każdego dania, od surowego jogurtu, przez sos jabłkowy, po smoothie.

Należy pamiętać, że nasiona chia nabierają galaretowatej konsystencji po zmieszaniu z płynem, więc jeśli wolisz chrupkość, posyp je tuż przed jedzeniem.

Unikaj tych sześciu katastrof dla zdrowia jelit...

Oprócz wiedzy o tym, co dodać do swojej diety i stylu życia dla zdrowia układu pokarmowego, równie ważne jest, aby wiedzieć, czego unikać, a to obejmuje następujące elementy. Unikając poniższych katastrof zdrowotnych jelit i wzbogacając swoją dietę o superfoods wymienione powyżej, będziesz na dobrej drodze do optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia:

  • Antybiotyki, o ile nie są absolutnie konieczne (a jeśli już je przyjmujesz, upewnij się, że ponownie zasiejesz swoje jelita fermentowaną żywnością i/lub suplementem probiotycznym). Konwencjonalnie hodowane mięso i inne produkty zwierzęce, ponieważ zwierzęta CAFO są rutynowo karmione antybiotykami w niskich dawkach, plus genetycznie modyfikowane ziarna, które również zostały powiązane z niszczeniem flory jelitowej. Przetworzona żywność (ponieważ nadmiar cukrów, wraz z "martwymi" składnikami odżywczymi, stanowi pożywkę dla bakterii chorobotwórczych). Chlorowana i/lub fluoryzowana woda. Mydło antybakteryjne Chemikalia rolnicze, w szczególności glifosat ("Roundup")

Dowiedz się więcej na: http://centrumwitalnosci.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz